Alături de my partner in crime, acest adevărat detectiv de etichete, Andreea- Carmen Radu, continui campania #CiteșteEticheta cu o nouă gamă de produse: făina și cerealele pentru mic dejun.

Prin această campanie ne-am propus să învățăm împreună cum să alegem din raft produse de calitate, prietenoase cu sănătatea. Cum facem diferența, ce ne determină să selectăm anumite alimente în detrimentul altora. Care sunt ingredientele firești dintr-un produs și ce ar trebui să ne pună pe fugă. Pentru că nu prețul cel mai mic sau cel mai mare, nici ambalajul cel mai lucios sau cea mai bună promovare sunt factorii care dau valoare unui produs. Ci ingredientele puține, simple, cunoscute. Ambalajul reciclabil și prietenos cu mediul înconjurător. Fair trade-ul, adică modul în care a fost obținut acel produs (plătit la adevărata lui valoare, chiar și în țările sărace, fără să fie exploatați minorii pentru obținerea lui).

Am fost în magazine și am făcut zeci de poze la etichete. Apoi le-am descărcat până ce spațiul de pe laptop a spus stop. Vă arăt și vouă ce am aflat.

Începem cu făina, pe a cărei etichetă ar trebui să găsim aceste informații:

Un produs aparent curat, fără adaosuri și conservanți, chiar dacă este vorba de făină albă care conține în mare parte calorii multe și nutrienți puțini, bobul de grâu fiind decorticat de învelișul plin de vitamine, minerale și fibre.

Dar, eticheta unei pungi de făină poate arată și așa:

Pe lângă făină albă, găsim o grămadă de „goodies”:

# Acidul ascorbic sau vitamina C se adaugă pentru creșterea duratei de valabilitate dar și pentru a îmbogăți un produs sărăcit nutrițional, prin rafinarea făinii.

# Cisteina, un aminoacid care se găsește în mod natural în bobul integral de grâu. În acest produs, bobul fiind decorticat, a fost adăugată suplimentar cisteină, pentru a crește valoarea nutritivă a produsului.

Nu vă lăsați păcăliți de vitamine adăugate. Nu sunt indicatorul unui produs sănătos, ba, dimpotrivă. Produsele cu vitamine și minerale adăugate (fier, calciu, vitamina D), care au început să decoreze rafturile magazinelor, sunt, de fapt, produse foarte rafinate, și, pentru că nu prea mai au nici un beneficiu pentru sănătate, producătorii au adăugat diverse pentru a distrage atenția și a crește vânzările. Ați văzut voi undeva broccoli ambalat, pe a cărui etichetă să scrie „fara colesterol”, „bogat în calciu” sau roșii cu „vitamina D adăugată”?

Dar mai bine la cereale să ne uităm și cu rațiunea să ne întrebăm. Cerealele pentru mic- dejun, marketate ca având cereale integrale, bob întreg, sănătoase pentru copii, sărace în grăsimi conțin, de fapt, cereale rafinate, zahăr și îndulcitori și arome artificiale. Eticheta unei pungi de cereale pentru micul dejun, produs marketat ca fiind pentru copii, arată așa:

În produs, găsim:

# 5 tipuri de îndulcitori, pe lângă zahăr: sirop de glucoză, extract de malț de orz, sirop de zahăr invertit, miere, melasă din trestie de zahăr. Ingrediente pentru un pancreas epuizat timpuriu, obezitate infantilă și creșterea riscului apariției diabetului. Totul într-un ambalaj vesel.

# vitamine și minerale adăugate, pentru a da nutrienți unui produs care abundă în calorii goale

# fosfat de sodiu– încetinește asimilarea calciului, mărind riscul de osteoporoză

Când ar putea să arate așa:

Cereale integrale, fructe uscate și semințe crude. Simplu, sănătos, cu ingrediente puține și de calitate.

Dacă un produs are mai mult de 3-4 ingrediente pe care nu le cunoașteți, lasați-l la raft. Dacă ingredientele de pe etichetă sunt greu de recunoscut de către bunicii voștri, nu trebuie să ajungă în coșul de cumpărături.

Să învățăm să ieșim din rândul roboțeilor cu decizii de achiziție manipulate prin strategii abile, mai ales atunci când vorbim despre alimente. Să învățăm să combinăm acasă ingrediente simple, să ne bucurăm de mâncare. Măcar atât, dacă tot stăm mai puțin bine la calitatea aerului respirat, stres, activitate fizică and co. Pentru că soluția, pe termen lung, nu este pierderea unui număr de kilograme, pe care să le punem rapid la loc, ci corectarea obiceiurilor alimentare, nu numărarea păstailor de fasole din farfurie, ci micșorarea numărului de merdenele.