Sursă foto: unsplash.com

M-am tot gândit timp de câteva zile. Ce să vă mai povestesc în ultimul articol despre #prânzlabirou, campanie despre conștientizarea mesei de prânz, pe care o desfășor împreună cu Andreea- Carmen Radu, de la Mămică în formă, copil sănătos, campanie inspirată de Bioloi, ulei de floarea- soarelui presat la rece, ecologic, românesc. Dacă ați ratat articolele noastre, le regăsiți aici, aici și aici.

Și am realizat că cel mai bun exemplu este cel personal. Așadar, ladies and gents, vă introduc în bucătăria personală. Să vă povestesc ce fac și, mai ales, cum fac eu, organizarea fiind, pentru mine, mama liniștii personale și a unui #prânzlabirou decent, every day. Menționez că nu țin post și că masa de prânz este cea mai consistentă masă a zilei, pentru mine. Seara o dreg întotdeauna cu o supă, o salată, un restaurant cozy. O mâncare mai ușoară, pentru că îmi place teribil somnul meu odihnitor.

Am să vă spun cum mi-am organizat masa de prânz de săptămâna aceasta.

Vineri, cu o listă prestabilită (de mine, trimisă pe mail), a fost omu la cumpărături.

Vineri seară, am golit și curățat frigiderul, și am început prima tură de pregătiri: am spălat salata verde și baby spanacul, le-am uscat la centrifugă și le-am depozitat într-un bol de sticlă, între servețele de hârtie, unde vor rezista 5-6 zile. Am spălat, uscat și depozitat în caserole de sticlă, roșiile cherry, castravetele, morcovii, sfecla roșie, ridichiile. Am spălat și uscat fructele și le-am așezat în fructiere/frigider.

Duminică dimineață, am rumenit două bucăți de file de somon. Am tocat carnea de curcan cu ceapă verde, am amestecat-o cu muștar, sare, piper și ierburi și am modelat-o sub formă de burgeri, pe care i-am congelat în pungi, doi câte doi. Îi coc pe plita încinsă atunci când îi mâncăm, așa, gata congelați, și sunt gata în doar 10 minute. Am mai pregătit un orez basmati integral amestecat cu quinoa, la abur, și o tură de baby morcov cu broccoli și fasole verde, tot la abur. Am manufacturat rapid, la robot, un hummus cu rosii coapte, consevate în ulei de măsline.

Toate aceste activități, care nu au durat mai mult de 1 ora, 1 ora și jumatate, ne asigură masa de prânz pentru patru zile. Vom avea așa:

#Luni: Naked burger (fără chiflă) de curcan cu salată de sfeclă roșie cu morcov ras, ulei măsline și oțet de mere. Și o lingură de semințe de cânepă.

#Marți: Omu va mânca somon la cuptor cu salata verde și baby spanac, cu ridichii, castravete, roșii cherry. Eu marțea mănânc vegan. De vreo șapte ani. Și îmi e foarte bine. Așa că voi amesteca orezul și quinoa la abur cu muuuult pătrunjel proaspăt, roșii cherry și suc de lămâie și voi mânca alături de câteva linguri de hummus.

#Miercuri: Burger de curcan again, naked again, cu fasole verde și baby morcov la abur, peste care voi pune o lingură de sos pesto verde.

#Joi: Salata sushi: orez basmati și quinoa la abur cu broccoli și somon. Cu turmeric, ulei de floarea- soarelui, 1 avocado, sos de soia.

Este doar un exemplu, ca să vă arăt cât de necomplicat și nemâncător de timp poate fi să mănânci sănătos și bun. Și variat. Și fără să te plictisești. Și fără bătaie mare de cap.