Sursa foto: Pixabay

Ioana Grozea este mama lui Sasha, owner la zenbebe si scrie articole utile si interesante pe blogul sau. Prezenta tonica in online, de un firesc tot mai putin intalnit, preocupata de un stil de viata sanatos, Ioana ne povesteste despre mesele in familie si despre cum s-au schimbat lucrurile dupa aparitia lui Sasha.

1. Cu totii avem amintiri din copilarie, din bucataria mamei sau a bunicii. De la confort food-ul pregatit de acestea, pana la recompensele sau mituirea pentru a manca ultima lingura ciorba din farfurie. La tine cum a fost? Ce amintiri ai legate de felul de mancare preferat din copilarie?

Ioana Grozea: Din fericire ai mei nu au recurs la mituire sau recompense ca sa termin tot din farfurie. Am amintiri legate de momentele in care ne strangeam cu totii la masa, in week-end-uri de obicei. De mirosul de mancare proaspat gatita si de pofta cu care mancam de fiecare data.

2. Mancarea inseamna mult mai mult decat simple alimente. Inseamna traditie, iubire, familie si prieteni. Care a fost primul fel de mancare pe care l-ai gatit si ce amintiri ai legate de acel moment?

Ioana Grozea: Am inceput sa gatesc dupa ce m-am mutat impreuna cu Florin, sotul meu. Mancam foarte des in oras la chinezesc asa ca prima data cand am gatit a fost ceva inspirat din bucataria asiatica. Mi-a iesit destul de bine, tin minte ca a fost un moment frumos cand am pregatit eu prima cina. Am fost mandra de mine 🙂

3. Cliseistic, dar teribil de adevarat, stilul alimentar se formeaza din copilaria mica. Cum s-a schimbat alimentatia familiei dupa aparitia copiilor?

Ioana Grozea: Am fost mereu atenta la alimentatie dar odata cu venirea copilului, am devenit si mai atenta si mai preocupata de mancare sanatoasa. Am inceput sa consumam inclusiv alimente pe care nu le cumparam inainte. Sunt convinsa ca acum se formeaza gusturile si obiceiurile alimentare si incerc sa ii prepar mancaruri cat mai bogate nutritiv si mai diversificate.

4. Suntem asaltati de argumente pro si contra in cee ace priveste nutritia sanatoasa. Azi adoptam diverse stiluri de viata, de la veganism si vegetarianism, pana la dietele paleo sau alimentatia fara gluten. In familia voastra, care sunt principiile alimentare abordate (incluzand atitudinea fata de mancare si modul de a manca) si ce doriti sa transmiteti copiilor?

Ioana Grozea: O perioada lunga nu am mancat carne pentru ca nu imi era pofta si nu imi placea. Dupa ce am ramas insarcinata prima data am inceput sa simt nevoia sa mananc carne si acum consum cu moderatie. Cred ca echilibrul este secretul. Nu sunt extremista, i-am oferit carne copilului. Incerc sa am mereu alimente din surse sigure, carne de la pasari crescute de bunica mea, paine fac eu in casa, fructe si legume romanesti pe cat posibil. Imi doresc ca baietelul meu sa faca mereu alegeri sanatoase in ce priveste alimentatia. Sa stie ca exista mereu alternative sanatoase la orice aliment nesanatos. Sa nu termine tot din farfurie ci sa se opreasca cand se simte satul.

5. Ai magazine sau piete preferate de unde iti faci cumparaturile? Poti recomanda comunitatii iHealth surse de incredere, testate, pentru alimente sanatoase?

Ioana Grozea: Am cateva magazine pe care le-am incercat si am ramas client fidel. Carne de curcan si oua am luat de la Ograda Verde (ogradaverde.ro) si am fost multumita. Legume/fructe de la Tomatina (tomatina.ro) si din piata Otopeni (este aproape de noi). Produsele Gusturi Romanesti de la Mega Image sunt bune si naturale (lapte, iaurt, branza). Seminte si uleiuri presate la rece cumpar de la Plafar.