Sursa foto: Ana Nicolescu

Ana Nicolescu este mama a doua minuni, Mariuca si Iulia, blogger la mamicaurbana si organizeaza evenimente minunate marca Parenting PR. Ana pune mult suflet in tot ceea ce face, si acest lucru se simte mai ales prin emotia pe care o transmite in fiecare material scris. Ana a scris la fel de frumos si plin de emotii si pentru iHealth, despre familia ei frumoasa, despre copilarie, despre mancarea mamei si cozonacii bunicii.

1. Cu totii avem amintiri din copilarie, din bucataria mamei sau a bunicii. De la confort food-ul pregatit de acestea, pana la recompensele sau mituirea pentru a manca ultima lingura ciorba din farfurie. La tine cum a fost? Ce amintiri ai legate de felul de mancare preferat din copilarie?

Nu imi amintesc care era felul meu preferat de mancare in copilarie. Mancam cred ca aproape orice. Am fost la cresa de la 4 luni, apoi la gradinita si probabil am fost invatata sa nu fac mofturi la mancare. Acasa, parintii mei ma incurajau sa am incredere in instinctele corpului meu: sa nu mananc daca nu imi place si sa nu mananc daca simt ca nu mai pot. Lucru pentru care ii admir pentru ca acum, de cand sunt si eu parinte la randul meu, stiu cat de greu se pregateste o mancare, ca timp, ca energie, ca bani, ca imaginatie. Am aflat cat de variat trebuie sa fie meniul copiilor si cat de greu accepta un aliment nou. Asadar, ii admir si ii respect pe parintii mei ca nu m-au fortat niciodata sa mananc si nu se suparau cand nu-mi placea sau nu mai puteam, dimpotriva, erau foarte, dar foarte intelegatori.

Tin minte ca nu imi placea deloc mazarea pentru ca ne era servita foarte des la gradinita si abia acum o luna am inceput sa ma reimprietenesc cu ea. La fel cum nu imi placea laptele, si nu imi place nici acum, pentru ca mi se parea odios caimacul.

Imi amintesc, cu mare drag, torturile de mere pe care le facea mama si care purtau in ele dulceata copilariei, gustul fericirii, al iubirii, al familiei reunite, mereu impreuna.

2. Mancarea inseamna mult mai mult decat simple alimente. Inseamna traditie, iubire, familie si prieteni. Care a fost primul fel de mancare pe care l-ai gatit si ce amintiri ai legate de acel moment?

Iarasi nu imi amintesc care a fost primul fel de mancare pe care l-am preparat J. Mama nu ma lasa in bucatarie cand gatea. Ma trimitea la joaca spunandu-mi ca am eu timp toata viata sa gatesc. Copilaria este despre joc. Insa de Craciun ne lasa pe mine si pe sora mea sa tocam legumele pentru salata de Beouf si apoi sa o ornam cu felii de gogosar murat si cu masline.

Primul cartof pe care l-am curatat, cu mare truda, a fost pe cand aveam nu mai mult de 5 ani. Eram cu bunica mea la tara. Ma dureau degetele ingrozitor si o intrebam pe bunica mea daca si pe ea au durut-o la fel cand a curatat ea primul cartof. Tot la tara framantam aluatul pentru cozonacii de Paste cu sora mea si cu verii mei si dadeam tarocoale cuptorului pana ieseau aburinzi, dulci si pufosi.Ana Nicolescu iaurt homemade din lapte de tara, miere, afine de padure, migdale

3. Cliseistic, dar teribil de adevarat, stilul alimentar se formeaza din copilaria mica. Cum s-a schimbat alimentatia familiei dupa aparitia copiilor?

E o poveste lunga. Incerc sa o rezum. Dupa aparitia Mariucai, primul copil, am inceput sa fiu atenta la diferite ustensile pentru gatit sanatos: steamere, blendere. Am inceput sa ma axez mai mult pe preparate la cuptor si pe slow cooking. Am incercat sa ii ofer varietate de gusturi, de texturi, de forme, de culori si sa introduc alimente pe care eu nu le cunoscusem si nu ma imprietenisem cu ele, cum ar fi sfecla. Mariuca e fan sfecla. O consuma ca suc in fiecare dimineata (daca sucul nu are sflecla, nu il bea) sau fiarta si data pe razatoare ca salata la friptura. De cand a venit pe lume Iulia, din 2013, am inceput sa fiu atrasa de alimentatia vegana si sa introduc treptat alimente sanatoase, crude si sa renuntam la proteina animal pe cat posibil. Pastram somonul, tonul, gaina, ouale si porcul de tara, branza de capra si fetele sunt prietene cu supa de linte, cu germenii de grau, cu smoothie-urile din lapte vegetal cu zmeura, cereale integrale, banana si seminte, cu sucurile verzi, cu bomboanele din curmale, smochine, nuci si migdale.

4. Suntem asaltati de argumente pro si contra in ceea ce priveste nutritia sanatoasa. Azi adoptam diverse stiluri de viata, de la veganism si vegetarianism, pana la dietele paleo sau alimentatia fara gluten. In familia voastra, care sunt principiile alimentare abordate (incluzand atitudinea fata de mancare si modul de a manca) si ce doriti sa transmiteti copiilor?

Raspunsul se afla partial la intrebarea precedenta. Eu le incurajez pe fete sa incerce cat mai multe alimente si variante ale acestora (crude, gatite la abur, la gratar, la cuptor etc), sa nu manance daca nu le place si sa nu manace daca simt ca nu mai pot. Imi place sa pastrez cel putin o masa in fiecare zi cand ne adunam toti patru si ne povestim ce am facut in ziua respectiva. Nu cred in mitul ca la masa nu se vorbeste, dimpotriva, la masa ne impartasim trairile de peste zi, e o bucurie ca suntem impreuna si sarbatorim acest lucru.

Sambata si duminica mergem impreuna la cumparaturi si gatim impreuna, apoi mancam ce am gatit. Sotul meu nu este adeptul alimentatiei vegane, insa a inceput si el sa fie atent la provenienta alimentelor si incearca sa aleaga alimente cat mai putin procesate. Fetele noastre sunt expuse la doua stiluri de alimentatie si sunt convinsa ca vor prelua ce este mai bine pentru ele. Organismul lor le va indica acest lucru si eu incerc sa le invat cum sa-si asculte corpul si instinctele.Ana Nicolescu mancare turceasca din rosii, ardei kapia si ardei iute cu paste integrale si grana

5. Ai magazine sau piete preferate de unde iti faci cumparaturile? Poti recomanda comunitatii iHealth surse de incredere, testate, pentru alimente sanatoase?

De obicei, cumparam legume si fructe din piata de la Crangasi. Un lapte bun vegetal il comand de aici: http://www.biologistic.ro/, cereale si alte mirodenii le luam din piata de la Obor, iar dulciuri nevegane, dar cu ingrediente sanatoase, din surse sigure de aici: http://prajiturileancutei.ro/. Testate si verificate, absolut delicioase sunt preparatele Veronicai Constantinescu, yoga teacher si, as zice eu, coach de viata traita constient: https://www.facebook.com/veganveraw/timeline. Prima mea interactiune cu dulciurile vegane si sursa mea de inspiratie pentru ele a fost http://dulcealamir.ro/. Cofetaria mea preferata ramane http://sisnme.ro/, unde au bomboane delicioase cu morcov. Iar pentru raw cacao nibs si alte bunataturi mai rare la noi, aleg http://dragonsuperfoods.com/en/.