Photo by Dan Borzan

Cosmina Grigore este mama micutei Cosmi si Patient Coach pentru pacientii bolnavi de cancer. Este o femeie puternica, cu o determinare fantastica, un om care spune nu doar o poveste, ci ofera lectii de viata din care ar trebui sa invatam cu totii. Cosmina este autentica, are frumusete si energie. Cosmina face pionierat in informarea pacietilor care au cancer, in cadrul seminariilor Noul Pacient cu Cancer, pe care le sustine in toata tara.  Pe Cosmina o gasiti aici.

Cosmina Grigore

Photo by Dan Borzan. Makeup Cristina Vasilache.

1. Cu totii avem amintiri din copilarie, din bucataria mamei sau a bunicii. De la confort food-ul pregatit de acestea, pana la recompensele sau mituirea pentru a manca ultima lingura de ciorba din farfurie. La tine cum a fost? Ce amintiri ai legate de felul de mancare preferat din copilarie?

Wow! Super intrebare! Copilaria mea inseamna “ciorba de os” acrita cu zeama de varza gatita inegalabil de mama. Inseamna castroane de cartofi prajiti pe care le imparteam cu sora mea pe vremea cand aveam timp si chef sa povestim cate luna si-n stele. Aveam intotdeauna doua optiuni pentru acesti cartofi prajiti: mujdei de usturoi sau branza rasa si ceapa. Faceam concursuri: care dinttre noi mananca mai multa ceapa. Doamne, ce vremuri! Dintre toate perioadele, cel mai mult imi placea de Paste. De fapt, si acum este la fel. Nimic nu se compara cu friptura de miel si salata proaspata cu ridichii si mult patrunjel, ciorba de miel, drobul, cozonacul si ouale rosii. Primavara este anotimpul meu preferat, iar Sarbatorile de Pasti au o semnificatie speciala pentru sufletul meu. Bunica (noi ii spunem “mamaia” sau “Piculina”) ne face mereu gogosi cu branza si gem de casa, sau gogosi si “lutica” (vinete si rosii coapte cu ceapa si usturoi). Un deliciu! Ne adunam cu totii la mamaia in curte si facem planuri, povestim, radem, glumim. Suntem familie mare si mancarea a fost mereu un pretext de a ne aduna la unul dintre noi acasa.

2. Mancarea inseamna mult mai mult decat simple alimente. Inseamna traditie, iubire, familie si prieteni. Care a fost primul fel de mancare pe care l-ai gatit si ce amintiri ai legate de acel moment?

Ciorba. Am gatit ciorba cand eram destul de mica – aveam 6-7 ani. Si i-am gatit bunicului meu. Imi amintesc si acum ca eram la el in atelier unde mesterea o usa de lemn in timp ce eu gateam de zor. Am pus toate ingredientele: ceapa, morcovi, ardei, zeama de varza, apa, fidea, am batut si un ou si i-am dus mandra nevoie mare o farfurie bunicului meu. Toate ingredientele erau crude, binenteles, dar el a mancat cu atata pofta si mi-a spus ca este cea mai buna ciorba pe care a mancat-o vreodata. “Poate ca ii mai trebuia un pic de sare”, a zis el. Imi dau seama acum cata dragoste imi purta: nu a vrut nicio clipa sa imi alunge bucuria de bucatareasa din ochi. A mancat ciorba cruda in timp ce ma lauda pentru talentul meu de gospodina.

3. Cliseistic, dar teribil de adevarat, stilul alimentar se formeaza din copilaria mica. Cum s-a schimbat alimentatia familiei dupa aparitia copiilor?

Imi amintesc ca inca de cand eram insarcinata cu Cosmi mancam kilograme de fructe! 2-3 kg de capsuni si 2-3 de piersici de-odata! Pepeni intregi. Apoi, dupa ce s-a nascut, am adaugat multe fructe si legume exotice – precum avocado sau mango – pe care nu le aveam in mod curent in alimentatie. Gateam si gatesc mult acasa si imi place foarte mult. Am invatat-o pe fetita noastra sa manance de toate, sa stie de toate si sa nu faca mofturi. Sa fie recunoscatoare pentru ce are si sa aleaga cu precadere fructele si legumele. Intreaga familie bea sucuri de legume zilnic, smoothie-uri, nu ne lipsesc salatele, cerealele integrale, alimentele fermentate. Cosmi, fetita noastra, este mare amatoare de ceaiuri – tei si musetel – acesta este unul din lucrurile pe care le facem des de cand s-a nascut. Si inca ceva specific de cand s-a nascut fetita noastra – iaurtul.

4. Suntem asaltati de argumente pro si contra in cee ace priveste nutritia sanatoasa. Azi adoptam diverse stiluri de viata, de la veganism si vegetarianism, pana la dietele paleo sau alimentatia fara gluten. In familia voastra, care sunt principiile alimentare abordate (incluzand atitudinea fata de mancare si modul de a manca) si ce doriti sa transmiteti copiilor?

Am trecut si noi prin diverse etape. Si probabil ca vom mai trece. Insa, in momentul de fata avem o alimentatie echilibrata, bazata pe alimente de provenienta vegetala – 85% si alimente de provenienta animala 15%. Suntem insa atenti la modul in care le preparam, le combinam si la timpii de digestive ai alimentelor. Cautam sa nu ne batem joc de intestinele noastre, fiecare membru al familiei a invatat sa isi urmareasca tranzitul, sa stie cate scaune a avut pe zi, cum se simte dupa ce a mancat ceva si asa mai departe. Mancarea este o parte importanta din viata noastra, nu ne place sa o risipim si cautam, de regula sa avem mese in familie. Nu credem in diete si nici in etichetari. Credem in o relatie buna cu corpul, in a-l asculta si a-i recunoaste bioindividualitatea. Personal nu vreau sa ma numesc vegana doar pentru ca este la moda. Nici pe departe. Moda este efemera. Corpul nostru este casa noastra pe acest pamant si in asta investesc. In asta cred.

5. Ai magazine sau piete preferate de unde iti faci cumparaturile? Poti recomanda comunitatii iHealth surse de incredere, testate, pentru alimente sanatoase?

Prefer pietele, de acolo cumparam majoritatea produselor. Si aici sfatuiesc pe toata lumea sa isi faca “prieteni”, sa intrebe detalii despre produsele pe care le cumpara. Multe nuci, seminte si condimente luam de la Obor, tot de acolo luam si pui crescut la sol. Care chiar are gust de pui si grasime buna. Comand multe produse de pe www.superalimente.ro – suplimente, superalimente, fulgi de cocos, lapte de cocos, spirulina si multe altele. Am inceput sa invatam si sa investim timp si resurse in propria noastra gradina si anul ce vine vom dezvolta catre o microferma. Acolo se simte diferenta cu adevarat. Pentru mine asta e bogatia si rasfatul suprem: sa mananci ceva cultivat de tine.