Sursa foto: Pixabay

Pe Andreea Ursu- Listeveanu, aka tomatacuscufita sau tomatacufoostitao stiu din online. Are un blog foarte fresh si face cele mai frumoase fuste ever. De curand a devenit mama unei fetite pe nume Ada, iar pe blogul ei regasiti pe langa recenzii de carte, povestiri din calatorii si povesti cu si despre Ada.

In ritual de sanatate, Andreea ne povesteste, in stilul ei inconfundabil, despre prima experienta culinara, mofturile din copilarie si despre cum reuseste sa pastreze un echilibru in bucataria familiei, in pofida diferentelor dintre preferintele culinare existente.

Eu ii multumesc tare mult ca si-a facut timp sa raspunda intrebarilor intr-o perioada aglomerata a vietii ei, dar si pentru ca mi-a manufacturat minunatele fuste, de care nu ma mai pot desparti.

Sursa foto: Andreea Ursu- Liesteveanu

1. Cu totii avem amintiri din copilarie, din bucataria mamei sau a bunicii. De la confort food-ul pregatit de acestea, pana la recompensele sau mituirea pentru a manca ultima lingura de ciorba din farfurie. La tine cum a fost? Ce amintiri ai legate de felul de mancare preferat din copilarie?

Ah, copilaria mea a fost marcata de lipsa chefului de a manca sau de pofta de mancare in sine. Mi-o amintesc pe mama mea pierzandu-si cumpatul la fiecare masa, ca pur si simplu nu voiam sa mananc, sa inghit, sa mestec. Printre felurile preferate se numara supa “galbena” (de pui), piureul de cartofi, supa de rosii, supa de macris, macaroanele cu varza acra, salata boeuf. Cred ca nu ma intelegeam bine cu spanacul, dar e destul de cetoasa amintirea aia. Prin generala, cea mai scarboasa chestie mi se parea creierul pane si inca mi se pare la fel.

2. Mancarea inseamna mult mai mult decat simple alimente. Inseamna traditie, iubire, familie si prieteni. Care a fost primul fel de mancare pe care l-ai gatit si ce amintiri ai legate de acel moment?

Oh… cred ca niste spaghete „bolognese” cu ceva carne din conserva si sos de rosii. Continui sa fac reteta aia si acum, ca e destul de rapida. Am mai facut si prajituri, cubulete date prin ciocolata si cocos, cornulete in doua culori. Insa cea mai pregnanta amintire despre mine gatind nu e un prea vesela pentru ca m-am cam certat cu mama mea cand incercam sa fac o prajitura. Eu voiam s-o fac de capul meu, ea voia sa imi arate cum si am sfarsit prin a ne certa. Pare ca ma certam mult cu mama mea, nu? :)) Privind inapoi, cred ca toate certurile noastre se invarteau in jurul mancarii.

3. Cliseistic, dar teribil de adevarat, stilul alimentar se formeaza din copilaria mica. Cum s-a schimbat alimentatia familiei dupa aparitia copiilor?

Tatal meu manca uneori destul de gras, dar in cantitati mici. Nu i-am urmat niciodata exemplul si si acum ma feresc de grasimi, desi mai dau iama in chestii prajite. Pot spune ca nu s-a schimbat ceva foarte dramatic din copilarie pana acum si de cand am inceput sa gatesc retetele mamei, ma simt si mai aproape de copilarie. In perioada sarcinii, in primul trimestru mai exact, am fost teribil de precauta, exagerat de corecta in a manca sanatos si „ce trebuie”. Din al doilea s-a dus totul naibii, ca imi era pofta de diverse chestii, desi nu pofte de neinfrant. Fetita mea inca n-a inceput diversificarea, are abia 4 luni si 3 saptamani, dar umeaza. Intentionez sa o hranesc foarte sanatos, ca va avea destul timp sa manance prostii cand n-o sa mai pot controla eu alimentatia ei. Si odata cu ea, poate mancam si noi mai sanatos. Nu ca acum mancam multe prostii, dar de la dulciuri nu ne putem abtine. Vom fi obligati cand o sa priceapa si ea ce sunt alea.

4. Suntem asaltati de argumente pro si contra in ceea ce priveste nutritia sanatoasa. Azi adoptam diverse stiluri de viata, de la veganism si vegetarianism, pana la dietele paleo sau alimentatia fara gluten. In familia voastra, care sunt principiile alimentare abordate (incluzand atitudinea fata de mancare si modul de a manca) si ce doriti sa transmiteti copiilor?

Tocmai raspunsesem mai sus la aceasta intrebare, inainte sa o citesc 🙂 Suntem amandoi carnivori, desi eu prefer carnea de pui, rata, curcan, in timp ce sotul meu ar manca si ar incerca orice vietate. Eu nu vreau sa aud de carne de miel, ied, iepure, caprioara, vanat sau altele. Apoi, pestele sau mancarea de peste nu mi-e draga deloc, dar absolut deloc, desi stiu cat e de sanatoasa. Sotul meu ar putea trai lejer doar cu peste, nu i-ar mai trebui nimic altceva pe langa. Eu mananc destul de multe paste, le-as putea manca la orice ora. Sunt innebunita dupa branza, telemea in special, si iaurt, ceea ce nu pot spune despre sotul meu. Suntem foarte diferiti in ceea ce priveste alimentatia, dar gasim un echilibru. De asemenea, el nu mananca deloc cu sare; asa a inceput de mic si nu suporta mancarurile cu sare, zice ca n-au gust. Lui ii plac mancarurile dulci, eu le prefer acrisoare si usor sarate, nu ma inteleg bine cu fripturile cu sos de smochine, de exemplu. Incerc sa gatesc cat mai sanatos, chiar daca fac o shaworma, o pizza sau chipsuri acasa, dar nu sunt deloc stricta. Ma straduiesc sa gatesc mai mult la cuptor si sa elimin prajitul din viata noastra. De asemenea, fara a dori sa fac reclama, iubesc Dry Cooker-ul pentru ca ies niste preparate extraordinare cu doua-trei picaturi de ulei. In ceea ce priveste alimentatia copilului… vedem ce ii va placea. M-as bucura sa manance nesarat, ca sotul, dar oricum gatesc doar cu foarte putina sare, deci s-ar putea sa se intample. Mi-ar placea si sa ii placa pestele, la fel ca lui, iar eu o sa le dau si portia mea, daca o sa am una.

5. Ai magazine sau piete preferate de unde iti faci cumparaturile? Poti recomanda comunitatii iHealth surse de incredere, testate, pentru alimente sanatoase?

Trebuie sa recunosc ca nu-s foarte preocupata de etichetele produselor alimentare si stiu ca nu fac bine. Incerc sa iau branza si smantana, legume si fructe de la taranii din piata din cartier a producatorilor locali, oua proaspete primesc de la gainile matusii mele, mai cumpar pui de la sat. Din pacate nu am recomandari.