Cumva, am concluzionat, că oricât de mult le-aș povesti oamenilor că soluția pentru problemele lor de greutate și sănătate este una extrem de necomplicată, de bun simț și la îndemână, tot se va găsi cineva care să caute în detox, prafuri la plic care înlocuiesc o masă sau batoane cu extract de fruct exotic, răspunsul la toate întrebările.

Cumva, e greu de înțeles ca o cură de juicing, după o viață de mâncat fast food, te va slăbi doar pentru că există un deficit caloric mare, total nefiresc.

Cumva, tot credem în pseudo industrii care ne vând prafuri la plic, inlocuitoare de mic dejun și care ne asigură necesarul proteic, pe care sigur că nu l-am putea obține niciodată mâncând carne, pește, ouă, linte, năut sau mazăre. Și au dreptate, pentru că nu mâncăm alimentele sus menționate, ci bem doar prafuri la plic.

Cumva, oamenii îi cred pe aceia care spun, pe bani mulți, că ananasul, bicarbonatul sau semințele de in slăbesc. Pentru că pare că viața se simplifică, brusc. Asta până când vor constata că nu funcționează.

Cumva, drumul care implică corectarea obiceiurilor alimentare pare prea greu și prea pentru alții. Pentru că alergi între extreme, de la junk food la raw veganism, iar drumul este lung, obositor, și, de cele mai multe ori, nepotrivit pentru tine.

Cumva, promisiunile de 10 kilograme în minus în 3 zile sau trup de sirena până la vară sunt mai ușor de crezut și mai ușor de urmat, decât un plan cu alimente la îndemână, locale, cât mai proaspete și curate. Un plan fără frustrări, frici și sentimente de vinovăție.

Cumva, zecile de mii de diete, toate sănătoase, bineînțeles, concepute pentru un interval de timp limitat (pentru că tot ce-i sănătos durează puțin), de un zeu al alimentației personalizate (pentru tine și alte milioane de indivizi) reprezintă soluția minune. Ce contează că presupun un exces proteic de care organismul tău nu are nevoie, un detox cu fructe care îți va suprasolicita pancreasul, doar șuncă de pui, brânzică și salată verde de care te vei sătura în 3 zile sau un deficit caloric al cărui singur efect este garanția că te vei îngrășa la loc rapid.

Nu tot ce zboară pe internet se mănâncă, zău așa. Iar schimbarea ta, dacă vrei să vină, e la pachet și cu puțină muncă. De modelare la căpuț, de ajustare a coșului de cumpărături și a conținutului din farfurie. Asta dacă înțelegi că procesul de schimbare este ceva ce faci, nu ceva ce ți se întâmplă, că munca e doar a ta, cu ghidare și susținere din exterior.