Am rămas codașa satului la această categorie, dar raportat la temperaturile grozave experimentate vara trecută, am pornit cuptorul rar spre deloc, și doar în strictă necesitate.

Prin primăvară cred, am primit cadou o cutie cu pudră de ceai matcha adusă din Japonia. Bucurie mare. Doar că atât de prețios mi se părea conținutul, încât multă vreme l-am păstrat pe etajera din bucătărie, la loc de cinste. Nu mă înduram, pe cuvânt, să fac nimic cu el. Apoi am decis: dintr-o parte mi-am făcut un ceai aromat, pe care l-am savurat. O altă parte a ajuns într-o mască de față nutritivă, care mi-a făcut tenul să pară, foarte odihnit și strălucitor. Iar ultima parte am hotărât să o împart cu niște oameni dragi, facând-o ingredient într-o cremă de mascarpone. Deci ceva foarte trendy-fancy.

Ceaiul matcha este considerat un superaliment. Dar, dincolo de termenii pompoși, specifici nutriției moderne, care învestește chiar și morcovul sau banala ceapă cu titlul de superaliment, matcha are o cantitate mare de antioxidanți (de 10 ori mai mare decât ceaiul verde), ajută la detoxifierea naturală a organismului, relaxează, este bogat în vitamine (C) și minerale (seleniu, zinc, magneziu).

Așadar, brownie cu mascarpone și matcha se face în doi timpi și trei mișcări și se mănâncă la fel de repede. Ca o veritabilă și foarte apreciată #prăjiturădeduminică. Este un desert fără zahăr și cacao, sigur și pentru copiii (pentru copiii cu vârsta mai mică de 10 ani, este bine să nu adăugați matcha în crema de mascarpone), fără riscul de a se transforma în veritabili ieduți pe amfetamină, așa cum se întâmplă atunci când mănâncă zahăr și cacao.

Ingrediente:

-10 linguri făină de hrișcă

-4 linguri făină de roșcove

-4 linguri ulei de cocos extravirgin

-un pliculeț praf de copt bio

-scorțișoară/nucșoară/vanilie pudră

-300 ml lapte de migdale

-3 linguri xilitol

-250g mascarpone

-1 linguriță pudră de matcha

-fructe de pădure pentru decor; plus o caisă rătăcită în frigider, dar merge la fel de bine și fără

Mod de preparare:

Pentru blat, amestecăm ingredientele uscate (făina de hrișcă, făina de roșcove, condimentele, praful de copt, 2 linguri de xilitol) cu ingredientele lichide (laptele de migdale, uleiul de cocos). Turnăm într-o formă rotundă și coacem în cuptorul încins la 180 grade timp de 35- 40 minute. După ce blatul s-a răcit, se pune deasupra crema (amestec de mascarpone, 1 lingură xilitol, matcha și un praf de scorțișoară). Se decorează cu fructe de pădure și se mănâncă.

Dacă faceți și voi vreo prăjitură de duminică, aveți vreo rețetă rapidă și musai sănătoasă, fără tone de zahăr, margarină, coloranți sau aditivi, aștept să îmi scrieți pe alina.trifu@ihealth.com.ro. O facem publică pe blogul iHealth. Mă gândesc că-i mai bine să ne lăudăm împreună, decât să mă laud singură, împărtășind backgroundul dulce- alimentar din familia voastră, rețete inventate sau moștenite, amintiri din copilăria gastronomică sau variante readaptate din vacanțe. Orice considerați potrivit și la subiect pentru umplut inboxul.