Sigur, sigur ai văzut și săptămâna aceasta, într-o revistă glam, un superaliment consumat de o vedetă în trend, bineînțeles cu o imagine slim- photoshopată. Haha! Știu că sună bine! Că ai auzit și citit peste tot că e bine să măncăm curat, sănătos. Dar ce înseamnă, de fapt, mâncare curată? Înseamnă vegan, raw vegan, vegetarian, paleo, fără gluten? Înseamnă să bei smoothie zi lumină și să nu te atingi de lactate?

Alimentele curate sunt, în primul rând, alimente nutritive. Adică acelea care ne hrănesc cu adevărat. Alimentele care conțin, în mod natural, și nu adăugat,  vitamine, minerale și enzime.

Alimentele curate sunt cele locale, fructe, legume, leguminoase și verdețuri consumate în stare cât mai apropiată de cea naturală.

Alimentele curate sunt lactate, ouă și carne provenite de la animale crescute în aer liber, fără hormoni și medicamente,  pește pescuit.

Alimentele curate sunt cele cu termen de valabilitate mic.

Alimentele curate sunt cele conservate în mod natural sau tradițional: deshidratare, uscare la soare, congelare, fierbere, murare în saramură.

Alimentele curate sunt cele care cresc sau provin din natură, nu din laborator.

Alimente curate înseamnă nuci/alune/migdale crude, NU trase în ciocolată sau în crustă dulce- sărată.

Alimentele curate NU sunt cele ambalate frumos, cu ingrediente a căror denumire nu o cunoaștem.

Alimentele curate NU sunt cele rafinate, dar cu vitamine și minerale adăugate suplimentar.

Alimentele curate NU sunt cele sărăcite de grăsimi sau de carbohidrați, dar pline de îndulcitori, pentru a le păstra gustul bun.

Alimentele curate NU sunt un trend. Sunt cele pe care le recunosc cu ușurință părinții și bunicii noștri. Cele cu care am crescut, a căror formă, culoare, textură și gust sunt recognoscibile.

Sursa foto: Pixabay