Sursa foto: Pixabay

E posibil ca fix in momentul asta sa stergi cu dosul mainii ultimele resturi ale pranzului de pe birou. Ai facut asta in timp ce ai verificat ultimele postari de pe facebook, si sigur ai raspuns si la un mail personal. Recunosc, si mie mi se intampla, ca nu traiesc in vreun glob de sticla, ferita de toate obiceiurile nesanatoase ale alimentatiei moderne. Dar azi, dupa ce am rasturnat tastatura si am scuturat bine din ea toate firimiturile de cozonac si vreo doua bucatele de pasca, m-a lovit un gand. Gandul ca de cele mai multe ori mancam cu ochiii in telefon, ca in timp ce rontaim un fruct raspundem (pentru ca putem, nu-i asa?) la acel mail urgent, fara de care existenta noastra ar fi grav zdruncinata. Gandul ca am uitat respectul pentru noi, pentru hrana noastra, pentru sufletul nostru. Gandul ca nu mai stim gustul alimentelor, pentru ca am uitat sa mestecam, sa simtim, sa ne conectam.

Atunci cand mancam sandwich-ul la birou sau sfantul covrig pe strada, organismul nu mai primeste mesajul ca digestia este prioritara, si nu mai accelereaza circulatia sangvina catre stomac. De asemenea, pozitia nefireasca, fie ca stam culcati pe canapea sau aplecati dintr-un scaun de bar, modifica pozitia stomacului, impiedicandu-l sa functioneze normal. Stomacul, ca si inima, are un peacemaker, functionand in cicluri de 90- 120 minute. Este bine sa ne rezervam 30 minute dupa masa, pentru a permite digestiei sa inceapa.

In 1883, medicul William Beaumont a descoperit la un pacient cu o rana impuscata deschisa in stomac, faptul ca starea emotionala influenteaza miscarile si cantitatea de acid necesar digestiei.

Mancarea inghitita hulpav in fata televizorului sau calculatorului, in fuga, in picioare, pe strada, are o serie de efecte negative asupra organismului, incluzand starea de somnolenta de dupa masa, probleme digestive, probleme legate de sistemul imunitar. Rezumand, lucrurile se intampla cam asa:

-Nu stii exact cand te-ai saturat si cand sa te opresti din mancat; de fapt nu te opresti din mancat pana cand nu se termina continutul din farfurie, deoarece creierul nu mai dicteaza la timp senzatia de satietate, el fiind ocupat cu alte lucruri;

-Digestia este incetinita, absorbtia nutrientilor deficitara, iar sistemul imunitar slabit (pentru ca 70% din sistemul imunitar se afla in sistemul digestiv);

-Dupa masa, in loc sa primim energie, avem parte de somnolenta si disconfort;

-Tastatura si mouse-ul, au, in medie, cam de 400 de ori mai multe bacterii fata de numarul celor din baie. Ghici ce se intampla cand mananci cu o mana, iar cu cealalta tastezi? Tot de cam atatea ori creste riscul de infectii, alergii si diverse boli care au cauze bacteriene.

Stiu ca traim in viteza, ca avem impresia ca nu mai avem timp pentru nimic, cu atat mai putin pentru mancare, dar 10- 15 minute in care sa ne ocupam  de masa de pranz sau de cina sunt o investitie pentru care ne vom multumi mai tarziu. In plus, socializarea cu familia, prietenii sau colegii, ne relaxeaza, ne face sa mancam mai incet si sa fim mai atenti referitor la calitatea alimentelor din farfurie. Adunati-va in jurul mesei, bucurati-va de mancare si de oameni! #eatingfortomorrow