„Nu există dragoste mai sinceră ca dragostea pentru mâncare”. Așa zicea un băiat deștept, George Bernard Shaw, și zău că așa zic și eu, de fiecare dată când mă entuziasmez în fața unei farfurii cu mâncare bună. Pentru că în treaba asta cu mâncatul sănătos nu există „totul sau nimic”, ci consecințe firești ale schimbărilor zilnice, strop cu strop și pic cu pic. Și cum orice lucru mare se face din lucruri mici, mâncarea bună se face din condimente, care pe lângă gust și aromă aduc un bonus de sănătate. Condimentele astea, odată apărute în viața și în farfuria noastră nu sunt o schimbare mare ca o săritură de prăjină, ci, mai degrabă, un fel de pas de furnică, care face diferența între o legumă fadă și, să zicem, un castron de broccoli mâncat pe nerăsuflate.

De fiecare dată când oamenii care nu iubeau legumele, dar nici nu le abordau condimentat sănătos, primesc un meal plan custom, revin cu urale, aplauze și mesaje: „Nu am mâncat în viața mea mai bine! Mi-ai făcut ziua mai frumoasă! Nu m-aș fi gândit niciodată la combinația asta!” And that, my friend I call success.

Pătrunjel și mărar proaspăt în salate, peste orez, cartofi sau paste, oregano, busuioc sau cimbru uscate presărate on top of, basically, orice. Usturoi și ceapă pentru nepretențioși. Suc de lămâie, turmeric și piper frecate bine de carnea albă (pește/curcan/pui), boia picantă, ierburi de Provence, ghimbir, muștar Dijon și un strop de suc de portocală pentru a marina carnea roșie. Busuioc proaspăt, producție de ghiveci de balcon în salata de roșii. Jonglați, combinați, savurați. Promit să nu regretați. 😉

Închei această postare într-o manieră trivia, un soi de știați că:

Scorțișoara ajută la reglarea nivelului de glicemie și scade pofta de dulce. Bonus, consumul constant de scorțișoară luptă împotriva inflamației și ajută la scăderea colesterolului.

Salvia îmbunătățește funcția cerebrală și memoria.

Turmericul este una dintre cele mai puternice subtanțe antiinflamatoare.

Ghimbirul reduce starea de greață și are proprietăți antiinflamatoare.

Rozmarinul previne apariția alergiilor și reduce congestiile nazale.

Mărarul este foarte eficient atunci când vorbim de insomnie, probleme respiratorii, dereglări ale menstrei, afecțiuni ale tractului gastrointestinal (indigestie, diaree).

Cayenne este extraordinar pentru sistemul circulator, îmbunătățește digestia, atenuează alergiile și crampele musculare, ajută în procesul de pierdere în greutate.