Un singur lucru a rămas cert în viața mea de când cu această sarcină: organizarea și documentarea mi-au făcut existența mai ușoară și mai controlabilă. Încă din aprilie, de când acest băiețel hotărât și-a făcut simțiță prezența, am început să mă organizez.

Mai întâi prin găsirea unui medic de încredere. Apoi, pe măsură ce am primit asigurări că lucrurile evoluează în direcția cea bună, am făcut liste. Multe liste. Liste cu necesarul minim pentru bebeluș. Liste cu necesarul pentru mama lui 🙂 Liste cu tot ceea ce îmi doream să rearanjăm sau înlocuim prin casă, dar nu eram suficient de motivați să ne mobilizăm pentru un mic șantier. Totul cu timpi de executare și cu răgaz suficient pentru documentare și alegere. Am făcut până și liste la liste. Niciodată parcă în viața asta nu mi-am folosit mai cu folos natura mea maniacală ca acum.

Astfel, spre finalul trimestrului doi de sarcină casa era renovată și curată. Apoi copilul a primit pătuț din lemn cu sistem de legănare. Căruț ușor de plimbat și de pliat. Haine din lână merinos care să îl protejeze de frigul de decembrie. Body-uri din bumbac organic. Pe Foxy, vulpița croșetată, cu care părinții lui s-au jucat o vreme și pe care ne dorim să o placă la fel de mult. Păturică croșetată de bunica lui. Iepuri cu pături pufoase în brațe de la prietenii iubitori de călătorii. O mașinuța portocalie din colecția personală a verișorului mai mare, care abia îl așteaptă la joacă.

Desigur că mai sunt lucruri pe care le vom cumpăra. Desigur că nu el are nevoie de toate, ci noi, părinții lui, pentru a ne asigura confortul fizic și liniștea din căpuț într-o perioadă care ne „amenință” a fi delicată, nou-gestionabilă, dar mai frumoasă decât tot ce am trăit până acum.

Iar atunci când am discutat cu prietenii-părinți cu experiență, am aflat și de importanța unui umidificator de cameră într-o casă cu bebeluș nou și adorabil. La o documentare atentă, fără a lua rolul principal în povestea drobului de sare în care proaspeții părinți sunt nominalizați la Oscar, am aflat că aerul uscat dintr-o locuință afectează nou-născuții care au pielea mai sensibilă și mucoase care nu se umezesc corespunzător. Acest fapt face ca aproape 50% din bolile copilăriei să fie infecții respiratorii. Temperatura de maxim 22 grade și umiditatea de aproximativ 60% fac ca riscul apariției alergiilor și infecțiilor respiratorii să scadă considerabil.

Explicația constă în faptul că aerul uscat din cameră, mai ales în sezonul rece, usucă mucoasa aparatului respirator al bebelușului iar aceasta nu își va mai exercita rolul de a crea o barieră de protecție pentru bacteriile respirate din aer. Iar când acestea ajung în organismul unui om mic, cu sistemul imunitar în formare, riscul la care este expus prin favorizarea dezvoltării bacteriilor și virusurilor crește exponențial. Drobul de sare, bineînțeles, pe care eu nu am de gând să îl transform în realitate, mai ales în primul an de viață.

Noi suntem cu ochiii pe umidificatorul Air Naturel Gota New Black, perfect pentru un spațiu de maxim 30 mp. L-am ales pentru a nu ocupa spațiul inutil, fiind un  aparat 3 în 1: umidificator, higrostat (care măsoară și menține automat nivelul optim al umidității) și lampă de veghe. În plus, pentru actualii și viitorii părinți nedormiți și cu puțini neuroni funcționali, are indicator pentru lipsa apei iar când rezervorul este scos unitatea se va opri automat. Consumă puțin, este mic și ușor. Practic, și fără să facă un pește cu legume la abur și o supă caldă pentru o mamă obosită, tot devine indispensabil într-o casă cu miros de bebeluș.